Sivut

tiistai 7. tammikuuta 2014

002: Tuleva talli

Ajattelin piirtää teille pohjapiirustusta tulevasta tallista. Paintilla mitään ei saa oikeisiin mittasuhteisiin, mutta ehkä idean näette tästä.



Vasempaan reunaan tulee pihatto: tämä on se nykyinen liiteri, joka on vielä kaikkea muuta kuin pihaton näköinen. Siellä hommana onkin nyt kivijalan kaivaminen esiin, hötön kuskaaminen pois liiteristä ja lattian valu. Sen jälkeen pääsee rakentelemaan seinistä parempia, sisäpuolelle tulee filmivanerista vuoraus. Välikatto on myös tekemisen listalla, mutta pihaton puolelta se varmaankin jätetään viimeiseksi hommaksi. Pihatosta tulee ihan kylmäpihatto, eli lämpöeristyksiä ei tule. Tuulikaappi kuitenkin tulee estämään tuulen pääsyä pihattoon ja sieltä tulee jossain vaiheessa löytymään myös pakkaskeleillekkin tarkoitettu automaattivesikuppi (isolla teholla, luultavammin esim. 12l/min, jotta tulee jokaisen hevosen varmasti juotua tarpeeksi). Pihatto tulee olemaan myös suljettavissa liukuovella, jotta hevoset voi tarvittaessa olla pihatossa pääsemättä sieltä ulos (esimerkkinä vaikka uusivuosi, kun rakettien paukkeet aiheuttavat ainakin ryhmässä pientä panikointia).

Liiteriin tulee myös hoitotila. Se vaatii siis seinien tekemistä. Pihatosta tulee olemaan karsinan etuoven näköinen yläosastaan kalteroitu liukuovi hoitotilaan ja vastaavasti hoitotilan pariovista pääsee hevosen kanssa pihalle -> ei siis tarvitse varustetun hevosen kanssa enää mennä takaisin pihattoon muiden hevosten sekaan ja sitä kautta kentälle.

Hoitotilaan tulee viemäri ja aivan vieressä olevasta varustehuoneesta on vesipisteestä myös pesuletku hoitotilan puolelle seinän läpi. Näin hoitotilasta ei tarvitse tehdä lämpöeristettyä tai pelätä vesiputkien jäätyvän, kun letku tulee lämpimän varustehuoneen puolelta. Varustehuoneeseen tulee satula- ja suitsitelineet, loimihyllyt, muita varustehyllyjä, väkirehut kannellisissa astioissa, kuivaustelineet ja tietenkin se vesipiste. Näin aivan hoitotilan vierestä tulee saamaan esimerkiksi liikutetulle hikiselle hevoselle lämmintä vettä.

Varustehuoneen läpi pääsee ihminen kulkemaan (hevosten kulku ulkokautta) tilaan, josta tulee löytymään liukuovella varustettu reilunkokoinen karsina. Sitä voi käyttää mm. hevosen kuivatukseen tai sairaustapauksissa. Sairaskarsinan edessä on vähän "turhaa" tilaa, jolle luultavammin aina käyttöä löytyy. Siinä voi tarvittaessa vaikka hoitaa hevosta, säilyttää muutamaa heinäpaalia tai vaikka kottikärryä ja talikkoa. Suunnitelmissa olisi jopa jonkunnäköinen pakkokarsina oikeaan reunaan, mutta saa nähdä, mitä sille suunnitelmalle loppujen lopuksi käy.


Tämä on nyt se, mistä on lähdetty liikkeelle: koko rakennuksen kivijalka on kaivettava esiin. Hommaa riittää tarpeeksi ja vähän päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti