Sivut

keskiviikko 5. helmikuuta 2014

006: Tallirakennuksen suunnitelmaa

Kyllä sitä väliin miettiikin, miten ihmeessä kaikesta ehtii joskus saada valmista? On talo, talli, kenttä, piha, aidat... Talossa näin alkajaisiksi ensinnäkin vessa ja suihku, eikä tallikaan paljon tehtävien asioiden listalta häviä. Haluatteko kuulla, mitä kaikkea sinne on tarkoitus tehdä? No tässä tulee.

Ensimmäisenä on tyhjentäminen. Liiterissä ja kummassakin vajassa on kaikkea turhaa roinaa, joka pitää kuskata joko a) poltettavaksi b) roskiin tai c) talteen. Tämän urakan jälkeen homma vasta alkaakin, eli liiterin puolella odottelee iloinen metrin kerros puumoskaa, joka pitää kuskata pois. Sen jälkeen pääsee tekemään betonilattialle valmisteluja. Viemäriputket laitetaan myös betonin kanssa. Betoni valetaan ensin laattana liiteriin, mutta jottei tehdä hommasta liian helppoa, joutuu valamisen jälkeen suoristamaan rakennusta suoraan ja tämän jälkeen valaa betonista vielä "seinät". Lattiatasolle ei siis jää hirsiä, jotka pääsisi homehtumaan ja pilaantumaan kosketuksessa märän(kin) oljen kanssa. Tämä on vaikea selittää, mutta saatte jossain vaiheessa havainnollistavia kuvia, kun sinne asti päästään!

Lattian jälkeen pääsee tekemään seiniä. Ensin ymmärtääkseni tehdään koolaukset sisäpuolelle ja päälle filmivaneria, joista tulee sisäseinät. Niin ja tehdään oviaukko, josta tulee uloskäynti hevosille ja rakennellaan seinää toisten pariovien tilalle. Pihatosta tulee kylmä, joten lämpöeristyksiä ei tule. Seinien vuorausten lisäksi tulee rakentaa hoitotilan seinä ja liukuovi sinne. Liiterin ulkopuolen seinille tehdään ilmeisesti myös jotain, mutta itse en tiedä vielä tarkalleen mitä - tuulensuojaiset silti. Ikkunapinta-alaa tulee tietenkin myös, nythän sitä ei ole.

Lattia ja seinät pihatosta tässä vaiheessa on siis valmiit. Melkein tuntuu valmiilta, mutta ehei. "Viimeistelyhommina" pihatossa tulee olemaan vesikupin laitto, muoviverhot tuulikaappiin, ruokakuppien ja kiinnitysrenkaiden laitto. Sekä tietenkin sähköjohtojen laittoa ja lamputkin pitäisi saada paikoilleen.

Suunnitelman toisena osana on toisen puolen rakentaminen. Vajojen puolelta on ensin purettava lautalattia ja siellä oleva moska. Sama juttu, betonilattia tännekkin. Tällä puolella on myös parrut liian alhaalla tallia ajatellen, joten niitä on nostettava ylöspäin katossa. Hirsiseinä on nurkasta päässyt vähän levähtämään, joten sitä tuetaan. Väliseinä varustehuoneen ja karsinapuolen välille rakennetaan uudestaan ja pariovet toiseen vajaan (varustehuoneeseen) laitetaan umpeen seinäksi. Oviaukot tehdään hoitotilaan ja karsinapuolelle varustehuoneesta. Liukuovi asennetaan karsinaan ja karsinasta ikkuna pihalle. Varustehuonetta voi alkaa "sisustamaan" oikeastaan jo lattian teon jälkeen (satulatelineet, hyllyt, vesipiste), joten viimeiseksi isommaksi hommaksi jää välikatto, välikaton eristeet ja sähkötyöt. Pihaton puolelle tehdään välikatto viimeisenä, jos tehdään. Se on vielä kysymysmerkki, tuleeko sellaista sinne.

Siinäpä oli tallirakennuksen suunnitelmaa. Tilanne tällä hetkellä on vielä aika toivottoman alussa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti